ZASEDANJE 33. OTROŠKEGA NACIONALNEGA PARLAMENTA V DRŽAVNEM ZBORU

ZASEDANJE 33. NACIONALNEGA OTROŠKEGA PARLAMENTA OSNOVNIH ŠOL V DRŽAVNEM ZBORU – Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

V torek, 11.4., je potekal 33. Otroški nacionalni parlament na temo duševnega zdravja otrok in mladih. Udeleženih nas je bilo 118 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Iz posavske regije nas je zasedalo 6 učencev, ki smo se na zasedanju v občinskem parlamentu s svojim sodelovanjem uvrstili na državno raven.

Dogodek se je začel z nagovorom predsednice državnega zbora. Kasneje smo se razdelili v 4. skupine in znotraj njih razpravljali o temi določene skupine. Ob 12. uri  se je začel prenos po televiziji Slovenija. Vsako temo so predstavili zapisnikarji, nato pa smo delegati izpostavili naše osebno mnenje in s politiki razglabljali o temah: kaj je duševno zdravje, vpliv okolja na duševno zdravje, o virih pomoči in spremembah za krepitev lastnega razvoja. Ugotovili smo, da smo mi kot tudi starši in učitelji premalo izobraženi o tem. Rada bi vas spomnila, da ne pozabite opazovati otrok ter nas učiti ljubezni do sočloveka in empatije, ki se je od leta 1960 po ameriških znanstvenih raziskavah zmanjšala za kar 80 odstotkov. Naše notranje duševno zdravje narekuje tudi naše fizično zdravje.

Se sploh še pozdravimo, pogledamo ali pa namenimo lep nasmeh mimoidoči osebi? Se vprašamo, kako so naši bližnji? Se znamo še iskreno pogovoriti? Empatija je tista, ki nas povezuje in nas bogati.

Pogovor je večinoma tekel o tem, kako pozdraviti duševne bolezni. Kako sploh ne priti do njih, bi bilo boljše vprašanje, dandanes pa so duševne bolezni žal v takem porastu,  da to vprašanje še ni prišlo na vrsto. O tej temi se bodo pogovarjali še naslednje leto in upam, da bo naš dogodek pripeljal do tega, da bo drugo leto to vprašanje samoumevno.

 Za pomoč v stiski pa je vedno na voljo Tom telefon s  številko 116 111. Nisi šibek, če prosiš za pomoč, če ne prosiš, si.

Več o tem dogodku si lahko preberete na naslednji povezavi:

https://www.zpms.si/2023/04/11/33-nacionalni-otroski-parlament-dusevno-zdravje-otrok-in-mladih/

Zapisala: Veronika Pacek, 9. b-razred