Izjava o dostopnosti spletne strani Osnovne šole Raka

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno stran Osnovne šole Raka http://www.os-raka.si/, ki je uradna spletna stran naše šole in digitalna vstopna točka za različne obrazce, ki jih potrebujejo naši uporabniki (predvsem starši). 

Spletno predstavitev šole, dogajanja na šoli in informacije za vse deležnike imamo postavljene preko Arnesovih strežnikov s programsko opremo WordPress. Za vse skrbi Arnes razen za vsebino.

Spletna stran je narejena izključno za posredovanje informacij vsem deležnikom in za dostop do določenih obrazcev.

Uporabo spletne strani želimo približati najširšemu krogu uporabnikom, zato ga nenehno oblikujemo in prilagajamo tako, da je dostopen za uporabnike z različnimi oblikami invalidnosti in oviranosti: uporabnikom z okvarami vida (slepim, slabovidnim, barvno slepim), uporabnikom z okvarami sluha (gluhim, naglušnim, gluhoslepim) ter uporabnikom z različnimi kognitivnimi okvarami in motnjami v razumevanju.

 

Stopnja skladnosti

Spletna stran http://www.os-raka.si/ je usklajena z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja (ZDSMA).

Spletna stran vsebuje vtičnik SOGO dostopnost, ki omogoča funkcionalnosti na stopnji AA (WCAG 2.0) in je skladen s standardom SIST EN 301 549 V1.1.2, ki je zahtevan v ZDSMA.

S spodbujanjem vključenosti in dostopnosti lahko vsem omogočimo enake možnosti za razvoj. Pomembno je, da se uporabnikom omogoči zaznavanje, razumevanje, navigacijo ter interakcijo s spletom. S tem namenom smo na šolski spletni strani dodali nov vtičnik, ki ponuja funkcionalnosti, namenjene osebam s posebnimi potrebami.

Z vtičnikom obiskovalcem omogočamo, da prikaz spletišča prilagodijo svojim potrebam.

Obiskovalci spletnih strani tako lahko

  • spremenijo pisavo,
  • povečajo velikost besedil,
  • spremenijo kontrast barv na spletišču,
  • ustavijo premike in
  • uredijo besedilo, tako da bodo vse povezave podčrtane.

 

Vtičnik SOGO dostopnost omogoča funkcionalnosti na stopnji AA (WCAG 2.0), je skladen s standardom SIST EN 301 549 V1.1.2, ki je zahtevan v ZDSMA.

Spletišče Osnovne šole Raka je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

 

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča Osnovne šole Raka nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Primeri takih vsebin so:

  • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
  • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
  • različne kompleksne tabele s podatki,
  • organigrami,
  • vsebina v formatih, ki zahteva prenos in uporabo namenskih aplikacij.

 

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče Osnovne šole Raka, ki se nahaja na spletnem naslovu http://www.os-raka.si/.

 

Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij

Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Inšpektorat RS za informacijsko družbo, Davčna ulica 1, Ljubljana

 

Priprava izjave o dostopnosti

Izjava je bila pripravljena 1. 7. 2021 na podlagi samoocene.

Za vsa vprašanja in predloge smo dostopni na e-naslovu o-raka.nm@guest.arnes.si.