Drugo mesto v projektu Hrana ni za tjavendan

Projekt »Hrana ni za tjavendan« je del sklopa programa Ekošole, s katerim hočemo z izvajanjem različnih dejavnosti zmanjšati količino zavržene hrane v šolah, vrtcih ter vse to prenesti tudi na starše in dom. Zavedamo se, da hrana ne sme biti odpadek in da moramo odgovorno ravnati z njo.

Učenci 2. skupine podaljšanega bivanja smo skozi leto vestno izpolnjevali ekodejavnosti. Pogovarjali smo se o prehranski piramidi, o poteku dneva, o okoljski ozaveščenosti; veliko več časa pa smo namenili ravno zavrženi hrani. Pogovarjali smo se, kako ravnamo s hrano, kako se obnašamo v jedilnici in kaj se zgodi s hrano, ki je ne pojemo. Ob tem smo izdelali merilnike, s katerimi smo dva tedna merili količino zavržene hrane v mesecu marcu in dva tedna v maju. Ugotovili smo, da so ti merilniki pozitivno vplivali na učence, saj so se začeli zavedati, koliko sploh pojemo in koliko dejansko zavržemo.

V petek, 7. 6. 2019, je bil v Celju slavnostni zaključek projekta z razglasitvijo rezultatov in podelitvijo nagrad. Za svoje delo smo bili nagrajeni, saj smo dosegli drugo mesto v kategoriji »vrtci in prva triada OŠ«.

Zavedamo se, da imamo obilico hrane, vendar ne znamo pravilno ravnati z njo, zato hočemo s tem projektom učence izobraziti o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano ter o pravilnem recikliranju in odlaganju ostankov hrane. Tudi učenci 2. skupine podaljšanega bivanja se tega zavedajo in bodo še naprej pridno uporabljali pridobljeno znanje na tem področju.

 

Simona Škvarč, učiteljica podaljšanega bivanja

 

Vir slik: EKO šola in  učiteljica Simona Škvarc

no images were found