Obisk Hiše EU in Državnega zbora

V ponedeljek, 3. 2. 2020 smo se učenci 9. razreda, Matija, Mat in Luka, udeležili obiska Hiše EU in Državnega zbora, ki ga je za nas organizirala ZPM Krško.

Zjutraj smo normalno prišli v šolo in pojedli malico, nato pa smo se s šolskim kombijem odpeljali na Smednik, kjer smo prestopili na avtobus za Ljubljano. Na njem so bili tudi učenci iz drugih šol Občine Krško. V našo prestolnico smo prispeli nekaj minut pred enajsto, tako da smo imeli še nekaj časa za prigrizke. Ob 11. uri smo začeli z ogledom Hiše Evropske unije. Tam so nas prijazno sprejeli in nam jo razkazali. Kmalu po tem smo se pomerili v kvizu, ki so nam ga pripravili. Potekal je na štirih postajah, ki so prikazovale EU. Po končanem kvizu, na katerem je bila naša skupina zelo uspešna, smo se z avtobusom odpravili v Državni zbor.

Tam smo najprej morali zaradi varnosti in splošnega pregleda vse kovinske predmete in elektronske naprave dati v nahrbtnik, ki je šel skozi rentgen mi pa smo morali iti skozi detektor kovin. Nahrbtnike smo pustili v atriju, nato pa smo se razdelili v dve skupini in odšli na ogled državnega zbora. Najprej smo si pod vodstvom ge. Ane, ki dela v kabinetu predsednika Državnega zbora ogledali fresko v preddverju Državnega zbora, ki predstavlja zgodovino Slovencev od začetka do skoraj danes. Za tem smo si med čakanjem za vstop na balkon velike dvorane ogledali prostor v katerem hranijo nekatera izmed daril, ki so jih predstavniki drugih držav podarili našim predsednikom Državnega zbora. Na balkonu smo videli veliko dvorano v kateri zasedajo naši poslanci, ki so izvoljeni s strani državljanov in vodička nam je povedala vse o dvorani, kako se deli oblast (zakonodajna, izvršilna in sodna). V veliki sejni sobi smo še nekaj časa čakali na predsednika Državnega zbora mag. Dejana Židana in medtem smo dobili tudi »mini« ustavo. Predsednik Državnega zbora nas ni uspel pozdraviti, saj je bil pri predsedniku države, ker sta imela nujni sestanek zaradi aktualnega problema (odstop predsednika vlade). Avtobus nas je nato odpeljal na izhodiščno točko na Smedniku, kjer so nas počakali starši.

Matija Vene, 9. razred