Prvošolci v šolski knjižnici

DRAGOCENA SKRINJICA S PLATNICAMI,

S FRFOTAVIMI BELIMI PTICAMI,

POLNA DRUŽBE, ZGODB, ZNANJA IN LEPOTE

ZA BREZSKRBNE URE SAMOTE.

(uganka iz knjige avtorja Miroslava Košute: Ponikalnice

Knjiga. Vse, kar ta uganka zajema, je tisto, kar nam knjiga lahko ponudi. Ljubezen do branja je nedvomno ena pomembnejših vrednot, saj nam omogoča bistrejši vpogled v svet, nas velikokrat jasno vodi skozi življenje in nam nudi znanje ter modrost.

17. september je dan zlatih knjig in je hkrati tudi dan rojstva ter smrti znamenitega pisatelja Franceta Bevka. S tem dnem na slovenskih šolah obeležujemo uradni pričetek branja za bralno značko.

Še posebej pa smo na ta dan, ki je bil prežet z mislimi o pomenu branja, v šolsko knjižnico povabili prvošolčke. Otroci so spoznali knjižničarko, se ji predstavili, povedali kaj o sebi in o priljubljenih knjigah, ki jim jih starši radi berejo. Knjižničarka jim je prebrala pravljico in se o vsebini z njimi tudi pogovorila. Med drugim so spoznali, kako pomembno je imeti ob sebi prijatelja, ki te v težjih trenutkih objame, potolaži. Ugotovili pa so tudi, da je lahko ob takšnih dnevih tudi knjiga varno zatočišče.

Zato so se otroci nato napotili med knjižne police po svojo čisto prvo izposojeno knjigo. Hkrati so spoznali tudi knjižnični red, postavitve knjižnega gradiva na policah in posebne oznake na gradivu, ki je namenjeno njim. Nato so slavnostno prejeli svojo člansko izkaznico in knjižno kazalko z njihovim imenom, vsakemu pa je bila podarjena tudi slikanica PONIKALNICE pisatelja Miroslava Košute in ilustratorke Suzi Bricelj, v kateri je toliko ugank, kolikor let praznuje Bralna značka. To knjižno darilo so vsem prvošolčkom v Sloveniji podarili podjetje Hofer v sodelovanju z Društvom Bralna značka Slovenije in Javnim skladom za knjigo Republike Slovenije.

Otroci so z navdušenjem obljubili, da bodo knjižnico redno obiskovali, s knjigami zelo lepo ravnali in jih tudi skrbno prebirali najprej skupaj s starši, kasneje pa seveda vestno tudi sami.