Svetovni dan otroka

20. 11. SVETOVNI DAN OTROKA

TONE PAVČEK: SREČNI OTROCI

Srečni otroci žive
med resničnostjo in fantazijo
in po neskončni sinjini hite
za neizpolnjeno čarovnijo.

Njihov korak je majhen, a čvrst.
Mika skrivnost jih in dalja.
A kadar je treba, iztegnejo prst
na golega kralja.

Čez dan se zemlja vrti
okrog njih kakor krog sonca
in srečo mednje deli
kakšna prijazna pikapolon’ca.

Zvečer so trudni in brez besed
padajo staršem v naročje
in gledajo božji svet
kot modreci; po otročje.

 

Otroci so človeška krila, pravi star pregovor. Tega so se v preteklosti zavedali že mnogi po svetu, pred 29 leti pa so Združeni narodi s sprejetjem Konvencije o otrokovih pravicah v svet poslali pomembno sporočilo in obenem zavezo, da so otroci osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Zato lahko danes, 20. novembra, praznujemo SVETOVNI DAN OTROKA.

Z omenjeno konvencijo so tako otroci po svetu pridobili uradne pravice; pravico do preživetja in razvoja, pravico do šolanja, do življenja brez nasilja in zlorab, do sodelovanja v družbi in pravico biti slišani. Marsikje po svetu pa otrokom kljub sprejetim pravicam še vedno niso zagotovljene osnovne potrebe in so njihove pravice do varnosti, zdravja, šolanja ali ustreznih življenjskih pogojev močno kršene.

Na ta dan praznuje tudi Tom telefon za otroke in mladostnike, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije. Tom telefon na telefonski številki 116 111 že dolgo pomaga otrokom in mladim, da se lahko obrnejo nanj in zaupajo svoje težave.

Dragi otroci, vsi ste posebni in drugačni, a imate enake pravice. Pomagajte si tudi med seboj ter vedite, da včasih ne more biti tako, kot upate. Če pa želite, da bi bile vaše ideje slišane, jih povejte na glas in vztrajajte. Upamo, da bo vsak izmed vas danes prejel vsaj topel objem in prijazno besedo. Vidite, tudi snežinke so vam danes naklonjene, ki so vas že zjutraj na poti v šolo objemale.

 

Spletna povezava do skladbe, ki je bila predvajana po šolskem radiu:

Nina Pušlar: Svet je tvoj

https://www.youtube.com/watch?v=awQtiVxtyss