Uspešno izvedeno izobraževalno doživetje Spletnih briht

V četrtek, 9. maja, in petek, 17. maja 2024, je na naši šoli potekalo izjemno izobraževalno doživetje Spletnih briht, ki sta ga organizirala A1 Slovenija in Zavod Varni internet. Dogodek je bil namenjen osnovnošolcem od 4. do 9. razreda, in je bil zasnovan tako, da je učencem ponudi ključne veščine za varno in samozavestno uporabo interneta.

Predavanja so bila izjemno uspešna in so vključevala širok spekter tem, med drugim spletno varnost, spletno nasilje, digitalne sledi in digitalno zasebnost. Učenci so se aktivno vključili v delavnice, kjer so se preizkusili v svojem znanju ter se naučili veliko novega.

Spletna varnost je bila ena izmed osrednjih tem, kjer so učenci spoznali, kako prepoznati nevarnosti na spletu in kako se jim učinkovito izogniti. S praktičnimi primeri in interaktivnimi nalogami so se naučili varnostnih ukrepov, ki jih lahko uporabijo pri vsakodnevni uporabi interneta.

Spletno nasilje je bila tema, ki je pri učencih vzbudila veliko zanimanja. Predavatelja sta predstavila različne oblike spletnega nasilja in kako se nanje odzvati. Učenci so se naučili, kako prepoznati znake spletnega nasilja in kam se obrniti po pomoč, kar jim bo v prihodnje pomagalo pri zaščiti sebe in svojih prijateljev.

Pogovor o digitalnih sledeh je učence naučil, kako njihove aktivnosti na spletu puščajo digitalne sledi in kako lahko te vplivajo na njihovo zasebnost in varnost. Predavatelja sta jim pokazala, kako biti previden pri deljenju osebnih informacij in kako zaščititi svoje podatke pred zlorabami.

Digitalna zasebnost je bila še ena ključna tema delavnic. Učenci so dobili praktične nasvete za varovanje svojih osebnih podatkov in kako se zaščititi pred zlorabami na spletu. Spoznali so, kako pomembno je ohranjanje zasebnosti v digitalnem svetu in kako se lahko zaščitijo pred različnimi grožnjami.

Dogodek je bil za učence izjemno poučen in zabaven. Učenci so zelo uživali v predavanjih in delavnicah, saj so imeli priložnost aktivno sodelovati, postavljati vprašanja in se preizkusiti v različnih situacijah. Skozi interaktivne dejavnosti so pridobili nova znanja in veščine, ki jim bodo v veliko pomoč pri varni in odgovorni uporabi interneta.

Naša šola se zahvaljuje A1 Slovenija in Zavodu Varni internet za organizacijo in izvedbo tega pomembnega dogodka. Posebna zahvala gre tudi izjemnima predavateljema Tilnu Dominku in Klavdiji Kordiš, ki sta s svojim znanjem in izkušnjami navdušila učence ter jim omogočila, da so na zabaven in poučen način pridobili pomembne veščine za varno navigacijo po digitalnem svetu.

Ostanimo varni na spletu!

no images were found

Več informacij o zavodih si lahko preberete na spodnjih povezavah:

A1 Spletne brihte

Varni internet