Dobrodelni projekt »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«

Decembra 2021 sta se  tudi naša šola in vrtec pridružila dobrodelnemu projektu mariborskega humanitarnega društva UP-ornik »6.000.000 ladjic za 6.000.000 žrtev«. Namen akcije je  zbrati šest milijonov ladjic za šest milijonov žrtev genocida in današnjim žrtvam človeške ignorance najranljivejših v naši družbi.

Učenci od 6. do 9. razreda in otroci najstarejše skupine vrtca so pričeli z izdelovanjem ladjic 14.  decembra 2021 in do 7. 1. 2022 izdelali 16 000 ladjic.  10. 1. 2022 so bodo akciji pridružili še učenci od 1. do 5. razreda.

Akcija že v šolskem letu 2013/14

Začetek akcije, katere pobudnik je profesor zgodovine na Srednji ekonomski šoli Maribor Boris Krabonja, sicer sega v šolsko leto 2013/14, ko so dijaki in profesorji mariborske šole zasnovali projekt z naslovom Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo, s katerim so želeli vrniti srce in dušo žrtvam holokavsta. Za vsako žrtev ena ladjica. V pol leta jim je uspelo izdelati 2,8 milijona ladjic, ki so jih najprej razstavili v stari mariborski vojašnici, poimenovani “Klinika za zdravljenje faušije,” nato pa izkupiček od prodaje starega papirja namenili otrokom v Indiji. In čeprav so prispeli le do polovice zastavljenega cilja, je šolski projekt presegel vse rekorde, saj je povezal dijake in profesorje iz kar 160 ustanov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nemčije in Azerbajdžana.

Instalacija iz ladjic v nekdanji mariborski vojašnici, foto: FB profil SEM

 

Za vsako žrtev ena ladjica

20. avgusta 2021 je Boris Krabonja povedal, da daje akciji še eno priložnost, saj si močno želi vsem pokazati, kaj pomeni številka šest milijonov.

Po njegovih besedah akcija v sebi združuje spomin na nepotrebne žrtve, aktualne žrtve človeške ignorance in dejstvo, da se nikoli ne naučimo zgodovine dovolj, da bi človek bil res Človek.

Ladjice zbirajo do 9. maja

Ladjice bodo skrbno zbirali do 9. maja 2022, potem pa bo skupina študentov arhitekture ustvarila umetniško inštalacijo v spomin na ljudi iz preteklosti in bo simbolizirala geslo ‘Človek človeku’. V začetku junija 2022 pa se bo v spomin žrtvam genocidov odvil tudi zaključni koncert »Nekoč in danes«.

Društvo bo ob koncu inštalacije ladjice poslalo v reciklažo. Prodali jih bodo podjetju Surovina, denar pa uporabili za socialno šibke ljudi.

Sodelovanje je preprosto

Če želite sodelovati, lahko iz odpadnega papirja (barva in velikost nista pomembna) izdelate poljubno število ladjic, jih preštejete in zapišete število,  učenec/otrok pa jih prinese v šolo/vrtec in odda razredničarki/vzgojiteljici  ali pa  jih dostavite v šolo učiteljici Rosviti Juh (tel. št. 07 49 13 540, rosvita.juh@guest.arnes.si) do konca meseca januarja, ko bomo  akcijo na naši šoli zaključili in ladjice odpeljali v Maribor.

Koordinatorica: Rosvita Juh, prof. zgo., univ. dipl. ped.

Kako izdelam ladjico?