Obisk Poljske 1. in 2 dan

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ In the Flow, nas je šest učiteljic v ponedeljek prispelo na Poljsko, v zasneženi kraj Gilowice. Skupaj s partnerskimi šolami iz Estonije, Turčije in Poljske, spoznavamo poljsko kulturo, glavne znamenitosti okolice in predstavljamo našo šolo.

1. dan

Po bogatem zajtrku so se nam v hotelu pridružili še sedmo- in osmošolci iz Poljske in Turčije. Na kratko smo se spoznali, učenci pa so v mešanih skupinah pripravili kratke predstavitve o državah in mestih, od koder prihajamo vsi, vključeni v projekt.

Med kosilom nas je zajel snežni metež, zato smo popoldanske načrte nekoliko prilagodili. Z avtobusom smo se odpravili na ogled bližnjega mesta Zywiec, kjer smo si ogledali gostiteljsko osnovno šolo, akumulacijsko jezero in staro mestno jedro, v celoti še praznično okrašeno.

2. dan

Obiskali smo eno največjih koncentracijskih in genocidnih taborišč Auschwitz. Pri vhodu v taborišče nas nagovori napis Arbeit macht frei (delo osvobaja). Vodička nas je v angleškem jeziku vodila skozi taborišče. Ogledale smo si pretresljive fotografije, osebne predmete nedolžnih ljudi, pretežno judov, ki so bili tam zaprti in po večini usmrčeni. Obisk nas je pustil brez besed. Upravičeno pravijo, da je to kraj, kjer se je smrt utrudila do smrti.

V preostanku popoldneva smo si ogledali grad v Pszczyni, dom zadnje poljske princese iz rodbine Habsburžanov. O bogati opremljeni notranjosti največ povedo fotografije. Se že veselimo jutrišnjega dne.