Kulturni dan “Rastem s knjigo”

V petek, 19.10.2018, so učenci 7. razreda v okviru državnega projekta Rastem s knjigo obiskali Valvasorjevo knjižnico in Mestni muzej v Krškem. V knjižnici so si ogledali oddelek za mladino in odrasle, kapucinsko knjižnico, domoznanski oddelek in zbirko o razvoju speedweya v Krškem. V muzeju so se srečali s kmečkimi upori in si izdelali puntarski klobuk, pogledali faksimile Slave vojvodine Kranjske in še nekatere muzejske zbirke. Dan je bil zanimiv in poučen. Zahvaljujemo se zaposlenim v obeh institucijah in prevozniku Nomago za brezplačen prevoz. Knjižničarka gospa Vidic nam je poslala naslednje obvestilo. Zdi se mi prav, da ga delimo z bralci naše spletne strani.

                                                                                  Knjižničarka: Majda Zidarič

 

Pozdravljeni,

Danes smo v Valvasorjevi knjižnici v sklopu projekta Rastem s knjigo gostili učence z vaše šole in želim vam sporočiti, da je bila skupina izredno (!) prijetna. Na teh obiskih vsem učencem razdelim tudi ankete, s katerimi želim oceniti njihov odnos do knjižnice, knjižničarjev, knjige in branja. Vaši učenci so s pozitivnostjo do vsega tega daleč nad vsemi drugimi in povsem drugačni, v dobrem pomenu seveda. So naravni, sproščeni in brez potrebe po uporniškem poziranju. Zahvala in pohvala gre torej tudi celotnemu vašemu kolektivu, ki poleg staršev nedvomno prav tako trdno stoji za vsem tem.

Prilagam krajši povzetek ankete:

Anketa med učenci 7. razreda OŠ Raka je pokazala izjemno lep odnos učencev do knjig, knjižnice in knjižničarjev, ki jih vsi dojemajo kot prijazne in zanimive, pripravljene pomagati in kot uspešne pri iskanju knjig, ki jih potrebujejo. V Valvasorjevo knjižnico Krško jih je včlanjenih 14 od skupno 24 anketiranih, kar je glede na oddaljenost knjižnice od domačega kraja lep delež.

Vsi opišejo knjižnico kot zanimiv prostor, kot razlog pa navajajo veliko novih ter zanimivih in različnih knjig, s pomočjo katerih se lahko veliko naučijo in si z njimi pomagajo pri domačih nalogah in izdelavi plakatov; poleg knjig ima knjižnica tudi lepo urejene prostore, lepo diši, v njej najdeš mir in tišino, lahko se sprostiš, počutiš se varnega, vzdušje je prijetno, vedno si dobrodošel in lepo sprejet zaradi prijaznih knjižničarjev.

Ta izrazito pozitiven odnos do knjižnice je ob primerjavi anketiranih učencev z drugih šol v občini Krško izredno zanimiv, morda je takšen tudi zaradi tega, ker v svojem kraju pogrešajo knjižnico in jim ta ni tako samoumevna kot tistim, ki jo imajo blizu doma in so bolj mestni otroci – kar velik delež teh (predvsem fantje) knjižnice ne dojema kot zanimive, ker: je veliko knjig dolgočasnih in ne vedo, katere naj izberejo, da bi jim bile všeč; neradi berejo; je dolgočasna; ne smejo biti preglasni; vsebuje preveč knjig; je premalo svetlobe; je vse staro in temno; v knjižnici ni veliko za početi.

11 učencev od 24 anketiranih meni, da bomo v prihodnosti brali le še elektronske knjige; le dva knjig ne bi pogrešala, če bi izginile s sveta. Vsi razen enega ima doma več kot 20 knjig. Vsem razen enemu so v otroštvu brali veliko pravljic.

Knjige, ki so se jim vtisnile v spomin kot zanimive, so: Košarkar naj bo, Stare grške bajke, Formula smrti, Nina zbeži od doma, Bratovščina Sinjega galeba, Kostja Veselko, Harry Potter, Črni lepotec, Iskanje Eve, Leon, Beli delfin, Tedaj, Ob tebi, Skrinjica življenja. Ob teh navedbah pa močno izstopa knjiga z naslovom Stare grške bajke, ki so jo kot zanimivo knjigo zapisali v sedmih primerih.

Hvala za prijeten obisk učencev vaše šole.

Želim vam čim lažje in kar se da sproščeno šolsko leto ter vas lepo pozdravljam,

Renata Vidic