LJUBLJANSKI MARATON

V soboto 21. 10. 2023 se je sedem tekačev iz OŠ Raka udeležilo šolskih tekov, ki so potekali v sklopu Ljubljanskega maratona. Skupaj z ostalimi šolami s Krškega območja smo se ob 9. uri odpravili z vlakom proti Ljubljani. Vožnja je bila zanimiva saj smo občutili udobje novih vlakov, med vožnjo pa smo se pogovarjali tudi o taktiki našega teka. Prevzem štartnih številk je pospremilo toplo sonce in navdušenje nad skorajšnjim začetkom. Skupaj smo se odpravili na manjši ogled proge ter ogled štartnega prostora. Ravno dovolj časa smo imeli, da smo z aplavzom pospremili na tek nekaj mlajših generacij ter tudi vse, ki so tekli za dober namen ali ozaveščanje o redkih težkih boleznih. 

Prva se je podala na štartni prostor učenka 5. razreda Maša Skube in s svojim tekom navdušila sebe in vse, ki smo za njo navijali v cilju. Tek 5. razreda še ni bil tekmovalen in je v dolžino meril 1350m. 

Za tem so sledili tekmovalni teki učencev o

d 6. do 9. razreda. Ti so se pomerili na razdalji 1800m. Tek po ulicah Ljubljane je učencem prinesel zelo lepe rezultate, nekaterim celo odlične. Vid Kuhar, učenec 7. razreda je svojo lanskoletno odlično predstavo (2. mesto) nadgradil in posegel po najvišji stopnički na odru za zmagovalce. Odlično sta se odrezala tudi Žana Skube ter Andrej Pintarič z 10. mestom. S svojim rezultatom pa so zadovoljne tudi Ema Perpar, Brina Hosta ter Eva Žagar. Za Evo je bila izkušnja Ljubljanskega maratona prva izmed mnogih, ki jih bo še doživela, je povedala.

Ker smo imeli do odhoda vlaka proti Krškem še nekaj časa, smo se sprehodili po Ljubljani. Na Prešernovem trgu smo uživali v vonju pečenega kostanja, preko Tromostovja smo odšli do replike Robovega vodnjaka. Med sprehodom mimo Plečnikove tržnice s pogledom na Ljubljanski grad  smo premišljevali, kako se imenuje most na katerem je polno ključavnic. Po Miklošičevi cesti smo se nato odpravili do glavne železniške postaje, kjer je na 12 peronu že čakal vlak. Noge tekačev so bile hvaležne za udobno, uro in pol trajajočo vožnjo.

Tekači so uživali, se imeli lepo. 

Neža Selan in Slavica Tomažin, učiteljici športa