PODNEBNI TEK »ČAS SE IZTEKA – RUNNING OUT OF TIME« 

To je najdaljša, najbolj množična neprekinjena podnebna iniciativa, v kateri podnebna štafeta potuje skozi 18 držav v skupni dolžini 7767 km. Razdeljena je na 732 etap od Glasgowa na Škotskem do Sharm-el Sheikha. V Egipt bo prispela 6. novembra, ko bodo njeno združeno podnebno sporočilo predali svetovnim voditeljem in udeležencem COP27 v Sharm El Sheikhu. Podnebna štafeta potuje na okolju prijazen način: podajajo si jo tekači, kolesarji in jadralci.
Celotna trasa po Sloveniji v dolžini 245 kilometrov je bila razdeljena na 23 etap. Na treh osrednjih dogodkih ob trasi je sodelovalo več kot 1000 otrok z vzgojitelji in učitelji, pridružil se je predsednik države Borut Pahor.
Štafetna palica je bila posebej slovesno sprejeta na treh lokacijah: pri OŠ Kostanjevica na Krki, OŠ Leskovec pri Krškem in pred Informacijskim središčem GEN v Krškem.
Šolskemu podnebnemu dnevu se je z organizacijo lokalnih in šolskih podnebnih akcij pridružilo več kot 160 vrtcev, šol in fakultet, v katerih je sodelovalo 36000 otrok in mladih, pridružile so se jim lokalne skupnosti, številne organizacije in posamezniki.

Podnebni dan smo podprli tudi na naši šoli z različnimi aktivnosti: izdelali smo štafetno palico, organizirali štafetni tek na šolskem igrišču, izvajali različne aktivnosti pri urah športa, imeli aktivne urice v gozdu, pogovarjali smo se o podnebnih spremembah na ekološkem krožku, ustvarili skupino poročevalcev podnebnega teka. K sodelovanju smo povabili vrtec, društvo Šola zdravja Raka, društvo za zdrav in aktiven življenjski slog – Zaživi, učitelje, krajane ter starše.
Skupaj smo pretekli kar 142 kilometrov. Tako bi nas naša pot pripeljala do Triglavskega narodnega parka.

Podnebni dan je bil čudovit primer, kaj lahko mladi storijo, če stopijo skupaj in se zavzamejo za dober namen, kot je skrb za naš planet in naravo.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste tekli z nami.

Ekodetektivi z učiteljico Niko