Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

  1. april velja za svetovni dan knjige. Povezan je z datumom smrti Williama Shakespeara in Miguela de Cervantesa.

 

»Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.«

Tako pravi pisatelj Peter Svetina.

V teh zahtevnih časih, ko moramo zaradi lastnega zdravja in zdravja naših najbližjih ostati doma, zaprti med štirimi stenami, je želja po branju zelo težko izvedljiva. Knjige, ki jih imamo doma, smo že vse prebrali. Res, lahko se povežemo z virtualnimi knjižnicami, vendar je tako branje ob računalniškem ekranu malo drugačno. Prijeti knjigo v roke, obračati liste, se srečevati s književnimi junaki, je poseben obred. Kakorkoli, knjiga ni samo literarno delo,  je naša sopotnica, ne glede v kakšni obliki je.

V Kataloniji na ta dan podarjajo knjige ali vrtnice mimoidočim. Tudi to danes ni mogoče. Lahko pa vzamemo svojo najljubšo knjigo in gremo v naravo. Lahko jo beremo sredi pomladno cvetočega travnika ali pod brstečim drevesom,  bratcu ali sestrici …  Lahko pospravimo svojo knjižno polico. Lahko narišemo svojega najljubšega književnega junaka.  Lahko zvečer sedemo doma skupaj  z družino in vsak nekaj glasno prebere.

Napišite, narišite ali poslikajte in mi pošljite, kako se soočate z branjem v teh časih, v katerih smo se nehote znašli. Vaši prispevki bodo ostali za vedno spomin nanj. Za nas in za generacije, ki prihajajo.

Knjižničarka Majda

 

Moj e-naslov: majda.zidaric@guest.arnes.si