Tehniški dan

V ponedeljek, 16. 9., smo devetošolci obiskali Šolski center Krško – Sevnica in PGE Krško. V Šolskem centru sta nam predavatelja zavoda Varna pot predstavila nevarnosti v prometu in nas s konkretnimi tragičnimi primeri spodbudila k varnemu obnašanju na cesti. Potem smo se preizkusili v različnih delavnicah. S posebnimi očali za prikaz vinjenosti smo hodili po črti, sedli smo v zaletavčka, ki se zaleti v oviro s hitrostjo 11 km/h, preverili reakcijski čas zaviranja in se znašli v avtomobilu, ki se prevrača. Presenečeni smo bili, kako težko se je rešiti iz prevrnjenega avtomobila. Mnogi smo se prvič peljali z električnim kolesom. Prav vse pa je navdušil solarni avto, ki so ga izdelali dijaki sami in se sedaj z njim vsako leto udeležijo tekmovanja na Hrvaškem.

Pri poklicnih gasilcih v PGE Krško smo se navdušili nad reševalnim in gasilskimi vozili, pa tudi potapljaška oprema in oprema za reševanje iz vode je bila zanimiva. Gasilci in reševalec so nam vse zelo nazorno razložili in potrpežljivo odgovarjali na naša vprašanja.

Dan smo zaključili v Šolskem centru, kjer so nam dijaki predstavili anketo o trajnostni mobilnosti, sistem izposoje koles Krčan, učitelji pa so pripravili predstavitve o projektih in šoli. Teden mobilnosti se je začel poučno, z veliko uporabnimi informacijami.

Kristjan Radej in Samo Gorenc