TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

S Tradicionalnim slovenskim zajtrkom vsak tretji petek v novembru obeležujemo Dan slovenske hrane, tokrat pod geslom »Kruh za zajtrk – super dan!«. Že trinajsto leto zapored tako na šolah poudarjamo pomen zdravega prehranjevanja in hrane, pridelane v domačem okolju.  

Zajtrk je najpomembnejši obrok v dnevu. Z njim namreč že navsezgodaj telesu zagotovimo dovolj energije za delo in igro, za učinkovito razmišljanje in telesno dejavnost. Zato smo na današnji dan zajtrkovali prav vsi! Na mizah so nas pričakale tradicionalne sestavine slovenskega zajtrka: kruh, maslo in med, mleko ter jabolka. Živila, ki smo jih ponudili učencem so bila vsa slovenskega porekla, vključeni pa so bili tudi lokalni proizvajalci. Na zajtrku sta se nam pridružila župan Mestne občine Krško, gospod Janez Kerin in gospod Janez Cemič, ki pri nas na šoli izvaja čebelarski krožek. 

Učenke in učenci so se z učiteljicami in učitelji v tem tednu veliko pogovarjali o pomenu Tradicionalnega slovenskega zajtrka ter ustvarjali. Mlajši učenci so na temo ustvarjali likovne izdelke, izdelke iz slanega testa. Starejši učenci pa so se preizkusili v peki medenjakov, peki domačega kruha iz različnih mok, ki so jih zmleli sami. S pomočjo knjižničarke so učenci pripravili razstavo knjižnega gradiva, ki se navezuje na teme Tradicionalnega slovenskega zajtrka. 

https://www.krsko.si/objava/848266