Vikend za nadarjene – 2. del

  1. 9.

Kosilo je bilo naravnost odlično. Dobre volje in s polnimi želodčki smo se odpravili na obalo. Tokrat smo delali v treh skupinah. V eni skupini smo proučevali morje s fizikalnega vidika. Spoznali smo vzgon, primerjali gostoto slane in sladke vode, merili težo v zraku in v vodi in razmišljali o potencialu, ki ga ima morje. Razmišljali smo tudi o temu, kaj vse lahko v morju merimo.  V drugi delavnici smo raziskovali morsko obalo, raziskovali živa bitja in jih razvrščali v sistematske enote. Opazili smo, da je morje mestoma precej onesnaženo in se pogovarjali o vzrokih za takšno onesnaženje ter možnih rešitvah. V tretji delavnici smo starejši učenci zbudili čute ob opazovanju okolice – poslušali smo navodila v angleščini in poslušali zvoke, ki so nas obdajali, opazovali barve, živali, rastline, morje in vse ostale naravne in kulturne značilnosti. Mlajši učenci smo ponovili besedišče, povezano z morjem in aktivnostmi, ki jih lahko tu počnemo.

Nato smo se odpravili na plažo v kampu in najpogumnejši so se na kopali v morju, vsi ostali pa smo se sproščali na toplem sončku ob šumenju vetra in morja.

Po ”martinčkanju” na plaži smo se vrnili v dom in povečerjali. Sledil je prijeten sprehod do Portoroža , kjer smo si v priznani slaščičarni Cacao privoščili sladoled, ali tortico ali pa kakšno drugo slaščico. Ko smo se vrnili, so največji športni navdušenci zavzeto navijali za naše odbojkaše. Ob njihovi zmagi je bilo veselje nepopisno.  Utrujeni, a zadovoljni, smo hitro zaspali.

 

  1. 9.

Zjutraj nas je zbudila učiteljica. Kar nismo mogli verjeti, da je ura že toliko, da je treba vstati. Po zajtrku smo se spakirali in se odpravili v Piran pozdravit strica Tartinija.

Piran nas je ponovno popolnoma očaral. Na Tartinijevem trgu smo se razdelili v skupine in šli na orientacijski pohod. Sprehodili smo se po slikovitih tlakovanih uličicah, občudovali arhitekturne dragulje in uživali v razgledu na čudovito modro morje. Ko smo opravili naloge, smo si privoščili osvežitev v slaščičarnici na trgu, nato smo se pa še malo sprehodili po mestu. Iz Pirana smo se odpeljali nazaj v Sečo, pojedli kosilo in se odpeljali proti domu.

Se vidimo na Raki.