Vikend za nadarjene – 1. del

Naš vikend se je začel z dolgo vožnjo proti morju. Med vožnjo smo se pogovarjali, smejali in spali. Veseli smo bili, da se ne peljemo v nasprotno smer, saj je bila tam zaradi nesreče okoli 20 kilometrska kolona.

Ob prihodu čez predor Dekani smo se zelo razveselili morja. Do Seče nas je čakalo še malo vožnje. Ob prihodu nam je bil ambient res všeč. Pričakal nas je topel morski zrak in seveda večerja.

Po večerji smo se nastanili v bungalovih in sobah in nato odšli na sprehod po polotoku Seča. Kljub svetlobnemu onesnaženju in ščipu smo poiskali veliki voz in zvezdo severnico ter preizkusili vid na daleč. Ugotovili smo, da nas kar nekaj zelo dobro vidi (opazili smo zvezdico jahač  ob srednji zvezdi na ročaju velikega voza). Nato smo za trenutek zaprli oči in umirili svojo dušo ob poslušanju bučanja morja. Po prihodu v bungalove smo se še malo podružili, nato pa je sledil zasluuuuuuuužen počitek.

Danes smo se po zajtrku razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla raziskovat forma vivo, kjer so razstavljeni kipi iz apnenca. Videli smo veliko abstraktnih in nekaj realističnih skulptur. Vsaka je bila po svoje zanimiva. Ogledali smo si tudi delavnico v naravi, kjer te umetnine nastajajo. Nato si je vsak učenec izbral svojo skulpturo in narisal njeno miniaturo. Nato smo kip pobožali in prisluhnili, kaj nam je »prišepnil«. Izpovedi kipov smo v skupini drug drugemu predstavili in še zapisali.

V drugi delavnici smo osmošolci in devetošolci raziskovali, kaj pomeni biti aktiven državljan. Opazovali smo risbo mesta in ugotavljali,  kaj vse v mestu ne deluje prav. Nato smo se usmerili na naše okolje in razpravljali, kaj bi želeli spremeniti pri nas ter kaj lahko pri tem naredimo sami.

Sledil je »coffee break« za učiteljice in »sirovka break« za učence.

Nato je druga skupina odšla v forma vivo,  mlajši učenci pa so pustili domišljiji prosto pot ob risanju smešne ribe in jo nato še angleško opisali.

Zdaj pa na kosilo. Yummy.