Erasmus+, četrti dan

Zjutraj so se naše učenci pridružile gostom v hotelu, kjer so skupaj imeli delavnice, v katerih so spoznavali znanstvenike, ki so raziskovali elektriko in s svojimi izumi spremenili svet.
iskali so podatke o življenju, delu in izumih teh revolucionarjev.

Spoznali so izume Tesle, Volte, Faradeya in Edisona.

Opremljeni s teoretičnim znanjem so nadaljevali delo v Gen-u.
Seznanili so se z energijo v Posavju, vrstami elektrarn, zeleno energijo in trajnostnim razvijem v regiji.

V eksperimentalnici pa so se preizkusili v eksperimentih povezanih z izumi znanstvenikov, ki so jih preučevali.

Posebej navdušeni so bili nad Teslovim generatorjem.

Pri delu v Gen-u nas je obiskal tudi novinar. Pozanimal se je o poteku in ciljih našega projekta in nas spremljal pri eksperimentih.

Po delu v energetskem centru smo se podali proti Neku. Počakali smo pred varnostno ograjo, da so po nas prišli varnostniki. Po temeljitem pregledu avtobusa smo v spremstvu varnostnikov prevozili krog po ploščadi znotraj Nek in poslušali razlago o zgradbi in delovanju Nek.

Po kosilu, ki smo ga imeli v gostišču Pečnik, smo si ogledali grad Rajhenburg. Seznanili smo se z zgodovino gradu, žalostnim zgodbami naših izseljencev in s pomembnimi pridobitvami, ki so jih Trapisti prinesli v Posavje (sir, čokolada, likerji, čaji …).

Za konec delovnega dne pa so si otroci sami naredili čokoladne lizike in se posladkali.

Večer je minil v sproščenem vzdušju. Podelili smo certifikate, za pravi žur pa so poskrbeli ansambel Vzrock, ki je pričaral nepozabno vzdušje. Vsi učenci so plesali in peli. Stkale so se prave vezi prijateljstva, ki bodo trajala še naprej.